perjantai 19. lokakuuta 2012

Väkivallan ennaltaehkäisy ruohonjuuritasolla

                            Lionel ja Fatou-nukke

Allekirjoitin pari viikkoa sitten Amnestyn vetoomuksen naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Asia palasi tänään mieleeni kun kävimme aamupäivällä poikani kanssa jakamassa vaalimainoksia omilla hoodeilla (asuinalueella). Mukaana oli Fatou-nukke josta Lionel piti hyvää huolta koko lenkin ajan.

Kuntapäättäjien pitää ehdottomasti puuttua naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja siihen pitää puuttua välittömästi. Se on yksi vakavimmista ongelmista suomalaisessa yhteiskunnassa. Sitä esiintyy kulttuurissamme kohtuuttoman paljon. Niin paljon, että sitä pidetään normaalina. Väkivalta ei koskaan ole kenenkään hyväksi. Vastustan tietenkin myös miehiin kohdistuvaa väkivaltaa, eikä sitä saa unohtaa. Amnesty vaatii kuntapäättäjiä toimimaan parempien palvelujen puolesta, sekä uhrit että tekijät tarvitsevat apua ja tietenkin myös kaikki ne lapset jotka joutuvat näkemään väkivaltaa kotonaan.

Itse kun olen tällainen ennaltaehkäisevän työn puolestapuhuja uskon, että työ pitää aloittaa jo pikkuvauvoista. Miesten väkivaltaisuus johtuu usein kyvyttömyydestä ilmaista itseään muulla tavalla kuin väkivallalla. Elämme edelleen vuonna 2012 todella machokulttuurissa jossa pojat ei saa itkeä eikä miehet hoida lapsia kotona. Monelle vanhemmalle on helpompi hyväksyä poikalapsen agressiivinen käyttäytyminen kuin vaikkapa vaaleanpunaiseen mekkoon pukeutuminen.

Lapset jotka ovat yllättävän herkkiä aistimaan vanhempiensa sanattomatkin viestit oppivat varhain mitä heiltä odotetaan. Pojille autoja ja tytöille nukkeja. Pojat on hurjia merirosvoja, tytöt prinsessoja. En aja takaa mitään sukupuolineutraalia maailmaa josta on poistettu kaikki sukupuoleen viittaava. Se olisi luonnotonta.

Väkivallan ennaltaehkäisemisen kannalta on kuitenkin tärkeää kiinnittää huomioita poikien monipuoliseen tunne-elämän kasvuun. Pojilta ei saa kieltää tunteita, vaan heitä tulee opettaa käsittelemään niitä. Suru ja pelko muuttuvat helposti vihaksi jos ei niitä saa purkaa muulla tavalla. Viha vuorostaan johtaa agressiivisuuteen.

Antakaa pienten poikien (ja isojenkin) näyttää tunteita ja olla herkkiä. Ei se vahingoita ketään toisin kuin tunteiden kieltäminen. Ei tarvitse ostaa pojalle balleriinamekkoa, halaus riittää. Maailman ei tarvitse olla niin mustavalkoinen. Muistakaa että me tämän päivän kasvattajat kannamme suuren vastuun tulevaisuudesta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti