torstai 10. marraskuuta 2016

TE-palveluiden miinoittama polku

...jatkoa inhorealistiselle kannustinloukkuja käsittelevälle kirjoitukselleni.

Hain opiskelemaan sosiaalityön aineopintoja, tähtäimenä maisteriopinnot. Pitkän prosessin jälkeen sain oikeuden suorittaa ne ns. erillisopintoina. Aineopintoihin ei voi saada opintotukea, vaikka minulla on opintotukikuukausia jäljellä. Päätin hakea oikeutta omaehtoiseen opiskeluun työttömyyskorvauksella. Hain ja sain kielteisen päätöksen. Perusteluissa mainittiin, ettei koulutus johda lyhyellä aikavälillä työllistymiseen sekä puutteellinen määrä opintopisteitä/kk. En tiedä millä laskukaavalla siitä saatiin alle 5 op/kk enkä lähde nyt sitä spekuloimaan.

Se mitä tapahtui seuraavaksi on asian ydin. Minulle tuli selvityspyyntö, siitä olenko enää työnhakija kun opiskelen? Olenko valmis vastaanottamaan töitä? Vastasin juuri koko viikonlopun töissä olleena selvityspyyntöön, että kyllä olen valmis hakemaan ja vastaanottamaan töitä. Selvityspyyntöön liittyen sain tietää, että työttömyyskassani saattaa katkaista tuen selvitysten ajaksi. Selvitys on nyt kestänyt tovin ja aloin itse selvittämään mikä siinä kestää ja missä nyt mennään. Vastaus oli, että selvitetään lisää. Vastasin toiseen selvityspyyntöön. Tuli vielä kolmaskin. Te-toimistosta kyseltiin mille kursseille olen ilmoittautunut ja milloin ne toteutetaan? Miten se voikaan kiinnostaa heitä niin paljon, ottaen huomioon haluttomuuden tukea opintojani? Te-toimistolla on siis aikaa selvitellä yliopiston yksittäisten kurssien aikatauluja samalla kun maassamme on yli 300 000 työtöntä.


Voitteko ymmärtää, että meillä on järjestelmä joka tarjoaa mahdollisuutta opiskella omaehtoisesti työttömyyskorvauksella? Varjopuolena kuitenkin se, että jos haet oikeutta eikä sitä myönnetä, saatat menettää oikeuden korvaukseen vaikka olet työtön työnhakija. Polku on siis miinoitettu. Osa pääsee lopulta turvaan, toiset astuu miinaan. Kuulostaako reilulta? Meidän työvoimapolitiikka ei voi olla näin lyhytnäköistä ja passivoivaa. Se on täysin kestämätöntä, että nuorten terveiden ihmisten pitäisi vain istua kotona kirjoittamassa työhakemuksia ja odottaa vastauksia. Ei työpaikkoja enää saa pelkillä hakemuksilla. On erittäin huolestuttavaa, että voimavaroja käytetään ihmisten passivoimiseen, aktivoimisen sijaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti