keskiviikko 3. syyskuuta 2014

En ole rasisti, mutta...

en halua, että toimeentulotuella elävät maahanmuuttajat ostavat uusia lastenvaunuja.

Samoilla sanoilla alkaa LIIAN moni lause vielä 2010-luvun Suomessa. Etnisiä vähimmistöjä yleistäviä kommentteja antavat, harvoin mieltää itseään rasisteiksi. Jostakin syystä niissä kuitenkin erotellaan maahanmuuttajat valtaväestöstä. Viimeksi tähän syyllistyi kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma. En välittäisi antaa kyseiselle henkilölle sitä mitä hän haluaa, eli lisää julkisuutta. Toisaalta en voi olla puuttumatta tähän kohukeskusteluun.

Pia Kauma ei välttämättä itse ole rasisti. Hän saattaa kuulua siihen suvaitsevaisten ryhmään, joka pitää etnisistä ravintoloista ja suomalaisten tarpeisiin soveltuvasta työperäisestä maahanmuutosta. Oli miten oli, hän ratsastaa kohti eduskuntaa maahanmuuttokriittisyyden aallolla. Kauma käyttää hyväksi jo ennestään heikossa asemassa olevia, lietsomalla lisää vihaa heidän niskaansa ja se toimii. Kannatusta tuntuu riittävän ja vastarinta on vaisua, vaikka ne asettavat kaikki maahanmuuttajat ja sen näköiset silmätikuiksi.

Ymmärrän toki, ettei tämä naurettavalta tuntuva lastenvaunu kohu varsinaisesti hetkauta monia. Ei ainakaan niitä, joiden lastenvaunuhankintoihin ei jatkossakaan kukaan kiinnitä mitään huomiota. Totuus on kuitenkin toinen monelle valtaväestöstä etnisesti poikkeavalle äidille ja isälle. Minä satun olemaan yksi heistä, enemmän aurinkoa ottaneista, joka poikkeaa enemmistöstä. Satun myös omistamaan ns. kalliit lastenvaunut. Kallis on suhteellinen käsite joten selvennän hieman. Espoon kaupungin maksama toimeentulotuen vaunuihin tarkoitettu 200 € lisäosa ei riitä kuin saman merkkiseen, lisävarusteena myytävään lämpöpussin.

En ota kantaa siihen olenko tavallinen suomalainen jolla on oikeus valita vaununsa, vai maahanmuuttaja joka närkästyttää tavallisia suomalaisia liian hintavilla vaunuillaan. Vääntääkseni rautalangasta kerron vielä, että sossu ei ole maksanut meidän vaunuja. Joka tapauksessa mietin tänään matkustaessani bussilla Turkuun katsooko joku minua ja lastani nyt "sillä silmällä". Asia kävi mielessäni välittömästi kun nousin kyytiin mutta korostui toisen äidin noustessa kyytiin.

Hän oli vaalea kantasuomalainen nainen ja hänen vaununsa oli vanhempaa mallistoa. Meidänkin vaunut on palvelleet jo 3-vuotiasta isoveljeä, mutta hänen omat oli todennäköisesti palvelleet jotakin jo toisissa kymmenissä olevaa. Viikko sitten en olisi kiinnittänyt niin suurta huomiota toisten vaunuihin, tänään tutkin salaa mutta tarkkaan. Tuli hieman kiusaantunut olo kun koko tilanne tuntui palvelevan tätä urbaania legendaa. Samalla olin kuitenkin huvittunut. Mietin kuinka muut matkustajat saisivat tästä loistavan puheaiheen kahvipöytiinsä. Kuinka he nyökyttelisivät päätään määrätietoisen näköisinä, kertoessaan ystävilleen kuinka he linja-autossa todistivat legendan todeksi. "Siellä se tumma nainen oli uusien vaunujen kans ja raukka parka suomalainen oli joutunut ostamaan käytety. Kyllä se vaan on totta, että niitä hyysätään meidän rahoilla..." Tietämättä meistä mitään, he saattaisivat vetää tämän johtopäätöksen. Johtopäätöksen jota heille on tarjoiltu hopeatarjottimella.

Minä en juurikaan välitä mitä yksittäiset vieraat ihmiset minun vaunuistani ajattelevat, mutta on ikävä joutua ennakkoluulojen kohteeksi. Ennakkoluulot vaikuttavat siihen miten ihmiset minut kohtaavat. Moni ohittaa tämän kohun todeten, että kyseessä on vain yhden naisen populistinen yritys kalastella ääniä tai kokoomuksen yritys siirtää huomio pois erään ministeri lausunnoista ja köyhien heikosta tilanteesta...

Meille jotka poikkeaa ulkonäöltä tai äidinkieleltä valtavästöstä, on kyse muustakin; leimatuksi tulemisesta. Toivottavasti hiljaisuus murtuu ja ihmiset uskaltautuu avoimesti vastustamaan kaikkia ennakkoluuloja lisääviä lausuntoja.


1 kommentti:

  1. Äh, pienet vauvat vain kantoreppuun isän tai äidin lähelle. Siinähän on suomalaisilla ihmettelemistä, miten pitkästä kankaasta kääritään upea kuljetus. :) ja politiikot voisivat mun puolesta keskittyä tärkeimpiin aiheisiin. Tällä pallolla on kriisi.

    VastaaPoista