torstai 29. lokakuuta 2015

Iloiset mamut, vihaiset naapurit, konepistooli ja perinteiden kunnioittaminen

Harkitsin muutaman päivää kirjoitanko tästä vai en. Somessa liikkunut kuva jossa on teksti "pian sinunkin naapurissasi asuu iloisia maahanmuuttajia", kuva konepistoolista ja "tervehdi heitä perinteitä kunnioittaen", sai minut lopulta kirjoittamaan.

Alkuviikosta eräs kantasuomalainen naapurini oli ajaa autollaan päälleni. Jos en olisi jarruttanut, pelti olisi kolissut. Alkuun kuvittelin sen olevan vahinko. Kun hän alkoi veivaamaan alas auton ikkunaa, avasin oven ottaakseni vastaan anteeksipyynnön. Sitä ei kuitenkaan tullut. Naapuri joka oli kaahannut muutaman sentin päähän autostani, jonka olin viime sekunnilla pysäyttänyt ja siten välttänyt kolarin, oli täynnä vihaa. Hän vain tuijotti kylmästi ja huusi raivon vallassa. En alkuhämmennyksestä johtuen saanut ihan kaikkea rekisteröityä, mutta viesti oli selvä. "Tämä on meidän piha ja sinä et tästä aja."

Ennen Suomea olen asunut yli 19 vuotta Tukholmassa monen maahanmuuttajan ja ruotsalaisen naapurissa, eikä yksikään heistä ole ikinä käyttäytynyt yhtä vihamielisesti minua kohtaan. Jos väittäisin, ettei maahanmuuttajanaapureiden kanssa koskaan ollut mitään ongelmia valehtelisin. Ongelmat olivat kuitenkin pieniä ja loppupeleissä harmittomia. Bengalilaisen ruoan tuoksun saa tuuletettua ulos ja pesutuvan pesukoneet voi käyttää kerran tyhjänä jos joku on erehtynyt kielloista huolimatta pesemään maton siinä. Eikä niistä jaksa edes valittaa kun naapurit ovat muuten ystävällisiä, pitävät ovia auki, hymyilevät, tervehtivät ja kysyvät kuulumisia.

Miehenikin joutui naapureiden kynsiin, kun erehtyi muutaman kerran aamulla bussille kiirehtiessään, heittämään roskapussinsa naapuritalon (saman taloyhtiön) sekajätesäiliöön. Hänelle tultiin kertomaan, että asiasta oli jo ilmoitettu isännöitsijälle. Yhteistä näissä tapauksissa on se, että meille ei koskaan aikaisemmin kukaan henkilökohtaisesti ollut asiasta huomauttanut.

En olisi voinut kuvitella, että joku ahdistuu niin paljon siitä, että ajan satunnaisesti autollani asfaltoitua pihatietä pitkin. En osannut kuvitella, että joku kokee omistavansa taloyhtiön yhteisen pihan sekä toisen pysäköintialueen halki kulkevan muutaman metrin tienpätkän saati, että joku käyttäisi aikansa vahtiakseen kuka siitä milloinkin ajaa. En myöskään olisi voinut kuvitella, että muutama sekajätesäiliöön heitetty roskapussi voisi häiritä jonkun mielenrauhaa. Nyt tiedän, sillä minua on "tervehditty perinteitä kunnioittaen". Sen perusteella voin sanoa, etten pistäisi pahaksi vaikka naapurissa asuisi iloisia maahanmuuttajia.

Lisäys: Asuu meidän naapurissa mukaviakin ihmisiä ja ihan suomalaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti